lauantai 26. syyskuuta 2009

Vaalirahoituksen lausumaton ydin

On hieman turhauttanut kuukausia jatkuneen vaalirahoituskeskustelun epäanalyyttisyys. On esitetty, että ammattiliittojen ja yritysten harrastama ehdokkaiden rahoittaminen on täysin asiallista, koska muuten, jos vaalityö olisi rahoitettava omasta pussista, vain varakkailla olisi mahdollista menestyä vaaleissa.

Olisi todella surkeaa jos näin olisi asia. Mutta yhtä surkea on ratkaisumallikin: vaalimenestys on ulkoisella rahalla ostettavissa, sopivan ehdokkaan läpimeno on rahalla ostettavissa! Voidaanko tätä pitää demokraattiseen järjestelmään kuuluvana asiantilana?

En ole juuri kuullut kenenkään esittävän minulle suunnilleen ainoa ratkaisumallia, joka estää rahan, sekä ehdokkaan tai tukijoiden, vaikutuksen vaalitulokseen. Ratkaisu on yksinkertainen: kielletään vaaleissa hylkäämisen uhalla vapaamuotoinen ja vapaarahoitteinen vaalimainostaminen. Mitä tällä tarkoitan? Sitä, että rajoitetaan sallittu vaalimainostus vain tarkasti määriteltyihin muotoihin. Näitä olisivat:

1. Yleisradion ja TV:n vaalikeskustelut ja haastattelut.
2. Luvanvaraiset kaikille ehdokkaille avoimet netin vaalikoneet.
3. Kuntien ja valtion rahoittama nykyisenmuotoinen katumainonta.
4. Kuntien ja valtion rahoittamat ja tukemat ehdokkaiden webisivut ja blogit.
5. Kuntien ja valtion rahoittama jokaiseen kotiin toimitettava ehdokaskatalogi, jossa jokaisesta ehdokkaasta on kuva, henkilötiedot ja 360 merkkiä tilaa "vaaliohjelmalle".

Kaikki muu vaalimainonta, ehkä toreilla kiertelyä (ei esim. kahvitarjoilua: ei kustannuksia) lukuunottamatta olisi kiellettyä. Esim. kirjan julkaisu "karanteeniaikana" johtaisi hylkäykseen. Mitä muuta todella tarvittaisiin? Äänestäjille näiden tiedonlähteiden pitäisi riittää. Ainakin minulle riittää. Ehdokkaiden varallisuus ja ulkoinen rahallinen tuki menettäisivät merkityksensä, niinkuin asiantilan pitää ollakin.

Mitä eroa on insinöörillä ja poliitikolla?

Insinööri tekee mahdottoman mahdolliseksi, poliitikko tekee mahdollisen mahdottomaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti