sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Uusi, paha imperiumi ärähtelee?

"Vanha, paha imperiumi", Microsoft on kriisissä. Ehkä sielläkin on tajuttu, että PC-ohjelmistoliiketoiminnan perusta vahvana voiton tuottajana ja jatkuvan kasvun turvaajana on luhistumassa. Tällä bisneksellä on 5-10v elinaikaa. Perustan nakertajina ovat mobiiliviestintä ja (hieman kiistanalaisesti) "cloud computing", pilviprosessointi.
Mikä on uuden asetelman valtias, uusi imperiumi? Kotoinen Nokiamme yrittää ottaa osansa, mutta silmiin pistävämpää on Applen agressiivisyys. Onko Apple uusi, paha imperiumi, joka pyrkii nujertamaan kilpailun ja kaikin mahdollisin keinoin kaventamaan kuluttajien valinnanvapautta niiltä osin kuin sille itselle on edullisinta? Minusta näyttää siltä. Apple ei koskaan ole ole ollut millään mittarilla avoimen tietojenkäsittelyn kannattaja. Se on ollut aina, häviöllä ollessankin, suljetumpi kuin kilpailijansa. Jobs on varmasti todennut, että Mac ei ole tulevaisuuden rahasampo: kasvu on haettava muualta ja kyynerpäät on pidettävä terävinä.
Uusi keskustelu Jobsin ärhentelystä Abodelle paljastaa pelin henkeä. Jobsin tekosyyt Flashin teknisistä puutteista ja jopa avoimuuden puutteesta (!!!!) tuskin ovat todellinen motiivi. Todellinen ärtymisen syy lienee se, että Flash ja Abode yleensäkin tukevat "cross platform" kehitystä. Siitä ei uudeksi imperiumiksi tähtäävä Apple alkuunkaan pidä.

Pitäkää silmät auki!

"Steve Jobs believes he's gambling Apple's future on an all-or-nothing push into a new market"

1 kommentti:

  1. Lisää yksi hyvä analyysi tapauksesta:
    http://www.crafted.com.au/blog/2010/05/05/apples-attack-on-adobe-flash-its-all-about-online-video/

    Kyseessä on Applen taholta "kyynerpäiden teroittelu", kilpailun torjuminen.

    VastaaPoista