Suomen Piraattipuolue on ensi kertaa mukana seuraavissa vaaleissa. Noin yleisesti ottaen, sarkastisesta nimestään huolimatta se ajaa pääasiassa hyviä asioita. Kolme pääteemaa ovat sananvapaus, tekijänoikeudet ja niiden erikoisalueena patenttijärjestelmä.
1. "Oikeus yksityisyyteen." "Kansalaisten säännönmukainen, laajamittainen valvonta johtaa vääjäämättä väärinkäytöksiin."
"Viestintäsalaisuuden tason eli viestinnän luottamuksellisuuden, yksityisyyden ja nimettömyyden takeiden tulee olla samoja sähköisessä ja muussa viestinnässä. "
"On vastustettava voimakkaasti pyrkimyksiä rajoittaa sananvapautta yhteiskunnassa. Valtioiden harjoittama internetin sensurointi pitää lopettaa. Teleyritysten ei tule rajoittaa verkon käyttöä. Palveluntarjoajia ei pidä asettaa vastuuseen palvelun käyttäjien tekemisistä."
2. "Nykyinen tekijänoikeusjärjestelmä ei suojaa luovien taiteilijoiden toimeentuloa. Tekijänoikeudet haittaavat myös tieteellisen kirjallisuuden ja tutkimustulosten leviämistä. Tekijänoikeuden aiheuttamiin haittoihin on puututtava. Tietoyhteiskunta ei kehity tietoa panttaamalla."
"Kulttuurin arvo kasvaa jaettaessa, jolloin kasvavat myös taiteilijan mahdollisuudet ansaita kulttuuria tuottamalla."
"Tiedostonjakamista ei tule rajoittaa, eikä siitä pidä rangaista, vaan siihen tulee kannustaa. Piraattipuolue vastustaa laajakaistaveroa ja haluaa lakkauttaa kasettimaksut."
"Kenenkään luovan taiteilijan ei tarvitse ansaita rahaa luomuksellaan seitsemänkymmentä vuotta kuolemansa jälkeen."
"Kaupallisen kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuoja lyhennettävä 5–10 vuoteen hyödykkeen julkaisusta."
"Kaiken teosten epäkaupallisen kopioinnin, levittämisen ja muun käytön on oltava vapaata teoksen luomishetkestä lähtien."
3. "Nykyisen patenttijärjestelmän yhteiskunnalle aiheuttamille taloudellisille ja juridisille rasitteille ei ole perusteita kehittyvässä markkinataloudessa. Patentit eivät nykypäivänä juurikaan suojaa yksittäisen keksijäneron keksintöä. Patentteja käytetään ennemminkin pienyrittäjien toiminnan tukahduttamiseen."
"Ohjelmistopatentit ajavat ainoastaan patenttilakimiesten ja suuryritysten etua."
Olen n. 90% puolueen ohjelman sisällön kannattaja. Ei, en kannata tekijänoikeuksien alaisten tuotteiden järjestelmällistä kopiointia. Mutta ehdottomasti vastustan yksityisten kansalaisten keskinäisen tietoliikenteen sisältöön puuttumista mistään muista syistä kuin vakavista rikoksista (terrorismi, väkivalta, kiristykset, vakavat talousrikokset) epäiltäessä. Tekijänoikeuksien alaisten teosten siirto ei kuulu tähän ryhmään, paitsi ehkä, jos se tapahtuu ansaitsemistarkoituksessa.
Puolueen ohjelman vakava puute on se, että puolue ei esitä konkreettisiä ratkaisuja aineettomien teosten tekijöiden taloudellisten oikeuksien turvaamiseksi, vaan tyytyy vähättelemään ongelmaa.
Mutta samaa mieltä olen esim. tekijänoikeuksien järjettömän pitkistä kestoista ja patenttijärjestelmän mädännäisyydesta.
Kuitenkin puolueen hölmöin ratkaisu, joka vesittää kaiken: puolue jättäytyy tietoisesti "yhdenasianliikkeeksi", eli jättää ehdokkailleen vapaat mielipiteet yli 99% eduskuntatyöstä, siis kaikkeen puolueohjelman ulkopuolisiin asioihin. Puolue siis etsii äänestäjikseen ihmisiä, joille muu yhteiskunnan asioiden hoitaminen on yhdentekevää. Tällaisia minun näkökulmani mukaan löytyy vain niistä, jotka ilman piraattipuoluetta jättäisivät äänestämättä. Heitä voi olla, mutta onko tarpeeksi? Vaikka kannatan puolueen ajamia tavoitteita, en voi äänestää sen ehdokkaita.
Jotta joku puolue voitaisiin ottaa vakavasti, sillä täytyy olla ideologia: ajatusrakennelma, joka johtaa kaikki tavoitteet yleisistä, julkisista perusarvoista ja jolla on looginen teoria arvojen toteuttamiseksi. Totta, useimmilla puolueilla ei ole selvää ideologiaa. Minusta tuntuu, että Suomessa sellainen on vain Kokoomuksella ja Vihreillä. Muut ovat enemmän tai vähemmän vain valtaa tavoittelevia eturyhmäpuolueita tai yhdenasianliikeitä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti