sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Robottiviihdettä kaikenikäisille

Katselin lomainspiraatina vasta nyt muutaman vuoden takaisen Disney-Pixar animaation: Wall-E. Olin tyytyväinen elokuvaan. Verrattuna moniin muihin lapsille tarkoitettuihin robottifantasioihin, Wall-E on kohtuullisen uskottava, realistinen robottipersoonallisuus. Olisi turha luetella pieniä "virheitä" ja epäjohdonmukaisuuksia, koska tällaisessa scifi-fantasiassa ne eivät oleellisia, jos eivät ole juonen kannalta keskeisiä eivätkä hypi silmille. Wall-E on melko uskottava robotti, ei "satuolento". Tarina on lähempänä laadukasta scifiä kuin puhdasta fantasiaa.

http://en.wikipedia.org/wiki/WALL-E

Kuten wikisivu kertoo: "The animators visited recycling stations to study machinery, and also met robot designers, visited NASA's Jet Propulsion Laboratory to study robots, watched a recording of a Mars rover,[17] and borrowed a bomb detecting robot from the San Francisco Police Department."

Wall-E sisälsi kohtuullisesti tämänpäivän robottirealismia, vaikka tarinan mukaan se olikin toteutettu vasta 2110. Wall-E on kapean tehtäväalueen robotti, joka kuitenkin on toteutettu jonkinasteisella yleistä tekoälyä, AGI.a käyttäen, koska sen oli itsenäisesti pysyttävä toimivaan vaikeissa ja yllättävissä olosuhteissa ja mm. huoltamaan itseään varaosia vaihtamalla. Tarinassa robotti vaihtaa uuden kameran toisen rikkouduttua.

Tinkimättä yhtään toimeksiannostaan, ihmisten kulutushysterian tuottamien romujen siivoamisesta ja lajittelusta, kaveri myös käyttää aikaa maailmankuvan syventämiseen ja pohtii syntyjä syviä. Tarinan toinen päähenkilö, EVE-robotti, joka edustaa vuoden 2805 osaamista ja ilmeisiä molekyläärisen nanotekniikan sovelluksia mm. "saumattomia luukkuja" ja toimilaite-elimiä.
Kumma kyllä, älyllisesti se ei ilmeisesti ole mitenkään Wall-E:tä fiksumpi.

Kannattaa katsoa vaikka uudestaan ko. elokuva. Ihan hyvää viihdettä, jonka sisällöstä voi vaikka keskustella lasten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti